Algoritmus gyorstalpaló

A Strossle idei kezdeményezése az „algoritmus suli”, melynek keretében médiás szakembereknek, újságíróknak tartanak előadásokat arról, hogy mik az algoritmusok, és azok mire jók számukra. Az első ilyen képzésre júniusban került sor, és azóta több is követte. Mostanra több száz médiaszakember hallgatta meg az előadásokat.

A képzésért Fredrik Skeppstedt gépi tanulás szakértő felel, vele készült interjú.

A tech világban sokan beszélnek az algoritmusokról. Mik ezek?
Az algoritmus egyszerűen megfogalmazva egy recept. Azt írja le, hogy valamit (ahogyan a receptek esetében egy ételt) hogyan lehet elkészíteni az összetevők egy adott listájából. A technológia világában azonban az algoritmus általában adatokból áll só és cukor helyett.

Hol találkozunk algoritmusokkal a mindennapi életben?
Mindenhol! Nagyjából mindenhol, ahol képbe kerül az elektromosság és a számítógépek, az algoritmusok irányítanak. Ez lehet teljesen egyszerű, mint a ki/bekapcsolás egy radiátoron, vagy annyira bonyolult, mint a repülők és az autók robotpilótája, vagy akár egy atomreaktor.

Miért érdekesek az algoritmusok az újságírók és a médiaszakemberek számára?
Az algoritmusok segíthetnek a kiadóknak, újságíróknak, marketingeseknek abban, hogy hatékonyabbak legyenek, növelni tudják a felhasználói elköteleződést, jobban meg tudják célozni a közönségüket, és növelni tudják a bevételeiket.

Hogyan befolyásolhatják az algoritmusok egy újságíró mindennapjait?
Az algoritmusok segíthetnek a feltárásra érdemes témák megtalálásában, megmutatják, melyek az aktuálisan legnépszerűbb ügyek, és segíthetnek az adatokba rejtett sztorik kibányászásában. És természetesen az algoritmus ajánlhat újabb olvasnivalót is, ahogyan ezt a Strossle algoritmusai is teszik az olvasók számára a különböző oldalakon.

Mi a leggyakoribb kérdés, amit a médiásoktól kapsz a képzések alkalmával?
Sokan kérdezik meg, hogy a számítógépek mikor váltják le az újságírókat. Szerintem ettől még messze vagyunk, de amikor egyszerű feladatokról van szó, már nem. Például arra már egy gép is képes, hogy kisebb sporteseményekről tudósítson. Ki tudja, mit tartogat a jövő?

Hogyan használja a Strossle az algoritmusokat?
Sokféleképpen! Az algoritmusok sokkal több dolgot irányítanak, mint elsőre gondolnánk. Az egyik kedvencem az az algoritmus típus, amely a cikkeket helyszínekké alakítja egyfajta tartalomtérképen, ahol hasonló cikkeket találhatunk meg.

Figyelem! A nativhirdetes.hu a Natív Hirdetés Kft régi oldala, az itt található információk egy része már aktualitását vesztette. A legfrissebb információkért látogasd meg az új oldalunkat a related.hu címen!